Keeses Molen

De Keeses Molen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet uit de 17de eeuw.

Op deze locatie, een verhevenheid aan de hoek met Doornboom, stond al zeker in 1443 een standaardmolen maar in 1921 waaide de bestaande standaardmolen daar om. In 1954 liet de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon echter opnieuw een molen oprichten. Deze molen stond oorspronkelijk op de Dam in Antwerpen, was in 1853-1854 overgebracht naar Heist-op-den-Berg en in 1922 naar de Heesbergen (Kasterlee) waar hij in 1943 beschermd werd als monument. Omdat de omgeving daar in 1954 verkaveld werd als bouwgrond, werd de molen overgebracht naar de huidige locatie aan de Geelsebaan. De gesloten voet werd toen ook vervangen door een open voet.

In 1970 werd de molen gerestaureerd en vanaf de jaren 1980 trachtte men de molen opnieuw draaivaardig te maken. In 2000-2001 volgde nog een grondige herstelling door Dockx Woningbouw uit Dessel naar een ontwerp van architect Paul Gevers uit Kasterlee. Door een verslechterende molenbiotoop en bouwfysische toestand besliste de gemeente in 2011 echter om de molen te demonteren in functie van een maalvaardige restauratie. De plannen hiervoor werden opgemaakt door architecte Sabine Okkerse uit Horebeke en uitgevoerd door molenbouwer John De Jongh in 2019-2020. Ondanks de slechte staat konden sommige onderdelen gerecupereerd worden zoals de standaard. Tegelijkertijd werd de windvang verbeterd door het kappen van bomen en het verhogen van de teerlingen.

De Keeses Molen is een tweezolder (meel- en steenzolder) met licht gebogen kap en luikapje (natuurleien) en een molenkast met lichtgrijs geschilderde verticale beplanking op de voor- en zijwegen (met witte afboording ter hoogte van de hoekstijlen en de onderzijde) en typerende schuine beplanking op de windweeg. De molen heeft verder een gevlucht met stalen borstroeden (vermoedelijk tot 1970 houten met traditionele windborden), een balkon over de volledige breedte met een luiluik, een trap, een tweedelige staart die met trekstangen opgehangen is aan de koppen van de daklijst, en volledig houten kruiwerk met kruihaspel. Binnen bevinden zich twee kleine steenkoppels en onder andere een meelbak met historische inscripties en een houten blokvang met vangtrommel.

• KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita; Vandeweghe, Evert