Klooster van de zusters annonciaden

Beschrijving

Geboortehuis van de norbertijn en dichter Servaes Daems (1838), voormalig klooster van de zusters annonciaden, heden leegstaand.

Alleenstaand dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), uit de eerste helft van de 19de eeuw; twee schoorstenen waarvan de linker van gesinterde baksteen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen. Vensters met arduinen lekdrempels in vlakke doorlopende omlijsting, benedenvensters met rolluikkasten, bovenvensters met afgeronde bovenhoeken. Deur in een grijs beschilderde entablementomlijsting, bovenlicht met ijzeren roeden. Gecementeerde zij- en achtergevels. Achtergevel met getraliede vensters, onder meer kloosterkozijn en rechthoekig venster met (sporen van) zandstenen dorpels. Rechthoekige deur in omlijsting van gesinterde baksteen.

Aangepast interieur. Haakse, gekalkte kelders met tongewelf en rode tegelvloer; bewaard pekelvat. Dak vernieuwd in 1970, bewaard gebint.

Auteurs: Steyaert, Rita