erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
47208
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47208

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig herenhuis, uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, heden verbouwd tot meergezinswoning. Het linker gedeelte omvatte oorspronkelijk slechts één bouwlaag, dit volgens een oude prentkaart; naderhand verhoogd en uitzicht aangepast aan rechterdeel.

Met imitatiebanden bepleisterde en beschilderde lijstgevel, dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder links afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Eenvoudige rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de begane grond met diamantkoppen als hoek- en sluitstenen, op de bovenverdieping onder arduinen waterlijst; verdere verwerking van arduin voor plint, puilijst en entablementomlijsting van de deur in het centrale risaliet.


Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Herbestemd tot sociale woningen.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.