Hoeve De Kroon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Kroon

Beschrijving

Aangepaste hoeve met losstaande bestanddelen, in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw, zie inplanting op de Ferrariskaart van 1771-1777. Verankerde, bakstenen gebouwen rondom een gekasseid, deels beplant erf met woonstalhuis (nok parallel aan de straat) ten zuidoosten, vrij recente garages (nok loodrecht op de straat) ten westen ter vervanging van de vroegere paardenstallen, die afbrandden tijdens de Tweede Wereldoorlog en schuur (nok parallel aan de straat) ten noordoosten.

Verhoogd, te zien aan bouwnaad en verschil in baksteen, en binnenin volledig vernieuwd woonstalhuis met verankerde bakstenen lijstgevel, gemarkeerd door aflijnende, overhoekse baksteenfries. Woning met rechthoekige muuropeningen onder houten latei en rollaag van gesinterde baksteen; vensters beluikt en betralied. Opkamers in twee linker traveeën Driebeukige, bakstenen langsschuur van drie traveeën, eertijds vermoedelijk in leem- en vakwerk.