Afspanning Prinsenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning Prinsenhof

Beschrijving

Oude afspanning, "Prinsenhof", uit eind 18de - begin 19de eeuw. Bestaande uit een herberg en bijgebouwen als schuur (nok haaks op straat) en stallen (nok haaks op en parallel met straat), gegroepeerd rondom een aarden binnenplaats, zodat oorspronkelijk een nagenoeg gesloten complex van verankerde bakstenen gebouwen onder deels aaneengesloten en overkragende zadeldaken (Vlaamse pannen) werd gevormd. Het bakhuis dat gelegen was ten zuidoosten, parallel met de straat, werd gesloopt in de loop van het vierde kwart van de 20ste eeuw.

Herberg van acht traveeën en anderhalve bouwlaag; bepleisterde en beschilderde lijstgevel met aflijnende geprofileerde daklijst. De opkamers bevinden zich in de zuidoosthoek. Beluikte en betraliede, rechthoekige vensters. Interieur met bewaarde balkenstructuur, gelagkamers met haarden en kelder met bepleisterd tongewelf.

Bijgebouwen met overwegend rechthoekige muuropeningen onder houten latei, ten dele gewijzigd.