Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Wolstraat en Coppenolstraat, gebouwd in opdracht van Lodewijk Oeyen, naar een ontwerp door de aannemer Jan Jozef Hartz uit 1893. Aanvankelijk was een nieuwbouwpand gepland met een rechte hoek van drie bij vier traveeën, maar vanwege de geringe breedte van de Coppenolstraat legde het stadsbestuur een afgeschuind hoekpand op. Het perceel werd voordien ingenomen door een traditioneel diephuis met trapgevel dat minstens opklom tot de 17de eeuw. Van Hartz zijn in Antwerpen een beperkt aantal bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1871 tot 1902, waaronder slechts een tiental nieuwbouwwoningen in conventionele neoclassicistische stijl.

Afgeschuind hoekhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Bij het opnieuw cementeren van de opstand ging het stucdecor verloren. Een klassieke houten winkelpui met hoekportaal, bewerkte pilasters en een entablement op consoles, beslaat met de privé-inkom uiterst links de eerste vier traveeën van de begane grond. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters. Daarbij onderscheidden de eerste vier traveeën zich oorspronkelijk door geriemde vensteromlijstingen, cordonvormende lekdrempels, onderdorpels en een klassiek hoofdgestel. Daarvan rest de houten kroonlijst met tandlijst op uitgelengde voluutconsoles en klossen.