School Scheppersinstituut

Beschrijving

Scheppersinstituut sinds 1909 gevestigd in Herentals, met oprichting van een tuinbouwafdeling in 1927, een vakschool in 1947 en een technische school in 1959. Schoolvleugels uit diverse perioden van de 20ste eeuw, gelegen rondom rechthoekige speelplaatsen.

Functionele, verankerde baksteenbouw van twee tot drie bouwlagen onder leien zadeldak of plat dak; gevarieerde, doorgaans rechthoekige muuropeningen. Straatgevel gemarkeerd door Brugse traveeën en hoger opgaande puntgevel. Voormalige kapel ten zuiden op bovenverdieping met voormalige feestzaal op begane grond: bakstenen lijstgevels geritmeerd door lisenen en baksteenfriezen. Gekoppelde, driehoekig afgesloten twee- en drielichten met glas in lood en rechthoekige benedenvensters. Interieur met kruisribgewelven neerkomend op consoles. Muurdammen met heiligennissen, vloer van kleurige cementtegels. Heden gesloten hoekige koorafsluiting op zuiltjes. Feestzaal met tegellambrisering, lisenen en moerbalken op geprofileerde consoles.

Aan overzijde van de straat: uitgestrekte moestuin met serres en rechthoekige watertoren (tweede kwart van de 20ste eeuw).

• Gegevens verstrekt door broeder Victor.

Auteurs: Steyaert, Rita