Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Oude Beurs en Wisselstraat, gebouwd in opdracht van de heer J.P. Heirman, naar een ontwerp door Joseph Winters-Teugels uit 1879. Van deze architect zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1877 tot 1888. Frans Jacqmain liet in 1924 het zadeldak van het afgeschuinde hoekpand door de Gebroeders A. en V. Mertens vervangen door een pseudo-mansarde.

Afgeschuind hoekhuis van zeven traveeën en twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen van elk twee traveeën, vier bouwlagen hoog, respectievelijk onder een pseudo-mansarde en zadeldaken. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rustten oorspronkelijk op klassieke houten winkelpuien met een hoek- of zijportaal, pilasters en een entablement, vanaf een plint uit blauwe hardsteen. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, verrijkt met oren en vanaf cordonvormende lekdrempels op de eerste verdieping, op individuele lekdrempels en onderdorpels hogerop. Zijde Wisselstraat worden de traveeën per twee gebundeld; in de eerste travee tekent zich de traphal af, de derde travee onderscheidt zich door bredere vensters. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1879#529 en 1926#22998.