Traditioneel hoekhuis gedateerd 1612

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Wijngaardstraat en Leeuw van Vlaanderenstraat, door jaarankers gedateerd 1612, van twee bij twee traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de Wijngaardstraat, pannen). De ordonnantie van de begane grond werd in de 19de eeuw meermaals gewijzigd. Zo bracht de winkelier Jos Hubert Van Schoor in 1866 het centrale winkelraam van de voorgevel aan, en de aannemer Antonius Vander Straeten in 1873 het winkelraam van de zijgevel. Omstreeks 1975 werden de gevels gedecapeerd en hersteld.

De opstanden zijn opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen en een hoekketting, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie en jaarankers “1612”. Aan de Wijngaardstraat, trapgevel van zes treden met een schouderstuk en overhoeks topstuk. Aan de Leeuw van Vlaanderenstraat, lijstgevel met een gedichte middentravee, steigergaten, een kwarthol geprofileerde daklijst en twee klimmende dakkapellen. De pui en insteekverdieping met een hoekpost en schamppaal uit blauwe hardsteen, dragen de sporen van de opeenvolgende wijzigingen. Bewaarde, kwarthol geprofileerde negblokken in de middenas van beide gevelzijden, verder hardstenen posten, lateien en lekdrempels, aangevuld met baksteenmetselwerk. Op de bovenverdiepingen, verkleinende registers van vroegere kruiskozijnen, met kwartholle negblokken, tweedelige lateien en wigvormige ontlasting, aangepast en voorzien van hardstenen lekdrempels in de 19de eeuw. De tweeledige, oorspronkelijk door waterlijsten gelede geveltop, wordt geopend door twee verkleinende, luiken met kwartholle negblokken, het onderste met een latei op korbelen.