Rijhuizen met traditionele kern

Beschrijving

Rijhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het betreft vroegere diephuizen die in de 19de eeuw in neoclassicistische stijl werden aangepast, met verwijdering van de geveltop.

Nummer 8. Gedecapeerde lijstgevel waarvan de bovenbouw is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken, aangepast met lateien en cordonvormende lekdrempels uit blauwe hardsteen. Verbouwde pui en insteekverdieping; toegevoegde pseudo-mansarde.

Nummer 10. Vermoedelijk het tweelingpand van nummer 8, ingrijpend verbouwd.

Nummer 12. Uit naam van zijn vader diende de heer J. Aerts in 1863 een bouwaanvraag in, om de trapgevel van tien treden met topstuk aan te passen tot een lijstgevel. Daarbij werd de geveltop met een rechthoekig drielicht vervangen door een derde bouwlaag. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Gecementeerde lijstgevel met een verbouwde begane grond, verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met individuele lekdrempels uit blauwe hardsteen, en een klassiek hoofdgestel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1863#27 (nummer 12).