Sint-Jozefcollege

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefcollege

Beschrijving

Als onderwijsinstelling opklimmend tot de Latijnse school van de augustijnen, school van de Markt naar hier overgebracht in 1889. Schoolvleugels uit de 19de eeuw en voorts uit diverse periodes van de 20ste eeuw onder meer, gelegen rondom een rechthoekige geplaveide speelplaats, binnen het bouwblok Collegestraat, Gildelaan en Molenvest.

Overwegend baksteenbouw van twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen. Oudste schoolvleugel van elf traveeën van 1879 verhoogd met bovenverdieping in 1889, verbouwd in 1907 naar ontwerp van J. Taeymans en aangepast circa 1926 (omlijstingen en banden, zie oude prentkaart); lijstgevel met markerende cementbanden, lisenen en licht getoogde vensters in bandomlijsting. Rondboogdeur in arduinen spitsboogomlijsting. Aansluitende trapgevel in neotraditionele stijl van drie traveeën en drie bouwlagen naar ontwerp van J. De Wit van 1932; overkragende bovenverdieping op getrapte consoles, hoekstenen en banden in top; kruis- en bolkozijnen.

Voormalige kapel van 1926 naar ontwerp van G. Careels van 1925 gemarkeerd door lisenen en rondboogfriezen, in 1970 verbouwd tot turnzaal.

Aan de overzijde van de straat behoort het nummer 37 eveneens tot het college. Nummer 37 (linker deel): aangepast dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat) naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1890. Bakstenen lijstgevel met getoogde vensters. Achteraan verbouwd in 1886.

Nummer 37 (rechter deel): eertijds diamantslijperij (E. Van Not, 1910), machinekamer verbouwd in 1910 naar ontwerp van J. Van de Water. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen, zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel met gecementeerde banden. Gevarieerde muuropeningen: poort en breed venster onder I-lateien op begane grond, segmentboogvensters boven. Achterbouw van 1969, speelplaats en sanitair van 1975.

• Stadsarchief Herentals, Bouwaanvragen, 1.778.511, 1890, 1925 en 1932.
  • Gegevens verstrekt door J. Cools.