Infirmerie van het augustijnenklooster

Beschrijving

Voormalige infirmerie van het augustijnenklooster, eertijds tabaksmagazijn, van 1952 tot 1980 brandweerkazerne en sinds 1993 stadsarchief.

Augustijnenvestiging opklimmend tot 1613 op aanvraag van de stadsmagistraat in het kader van haar onderwijspolitiek en het onderricht in de reeds bestaande "Latijnse School", aanvankelijk ondergebracht in het godshuis van de Heilige Drievuldigheid. Eerstesteenlegging van het nieuwe klooster in 1616, als geestelijke instelling opgeheven in 1796 en gebouwen openbaar verkocht in januari 1798. Kerk als symbool van het verzet heropend tijdens de bezetting van Herentals in de Boerenkrijg (23-28 oktober 1798). Gebouwen grotendeels door brand verwoest bij de Slag van Herentals. Voormalige Infirmerie van 1692, gerestaureerd door J. Schellekens in 1952 en verbouwd en aangepast tot archief door L. Geens en P. Pauwels in 1990-1992.

Beschilderde en verankerde baksteenbouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder overkragend schilddak (nok parallel aan de straat, leien) boven blinde mezzanino, gepikte plint. Lijstgevels met diverse bouwsporen verwijzend naar vroegere muuropeningen. Lange krulspie-ankers. Rechthoekige deels aangepaste rechthoekige vensters, in voorgevel vrij smal en onder verdiept rondboogveld. Rondboogpoorten uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Blinde oculi, afwisselend met stadswapen van Herentals op mezzanino. Linker zijgevel met gedenkplaat voor Pol Heyns (1906-1960), letterkundige en volkskundige. Achteruitspringende en aansluitende recente inkom.

Aangepast interieur met bewaarde balkenstructuur en gebint.

• GEENS L, Herentalse Kroniek. Het verbouwingsverhaal van het Augustijnenklooster tot stadsarchief, in Historisch Jaarboek van Herentals, VII, 1992, p. 165-168.

Auteurs: Steyaert, Rita