Daglonerswoningen De Huiskens

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kasteeldomein Bouwelhof

Beschrijving

"De Huiskens", heden leegstaande en vervallen daglonerswoningen, uit de eerste helft van de 19de eeuw; opgetrokken vóór 1836 in opdracht van de kasteelheer als onderkomen voor het personeel.

Gekoppelde enkelhuizen in spiegelbeeldschema, elk twee traveeën en één bouwlaag onder aaneengesloten zadeldaken (schuin ingeplant, mechanische pannen). Verankerde bakstenen lijstgevels met steekbogige muuropeningen met ijzeren roedeverdeling. Aflijnende, geprofileerde en bepleisterde daklijst. Vervallen bakhuisje ten noordwesten; baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Oegstgeester pannen).

• Gegevens verstrekt door de heer F. Drijbooms.

Heropbouw naar oorspronkelijk volume. Herbestemd als sociale woningbouw.