Oud postkantoor

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oud postkantoor

Beschrijving

Oud postkantoor, opgericht in 1869, zie arduinen gedenksteen in de derde travee (op het kadaster ingetekend in 1870 op een voorheen onbebouwd perceel). De eerste steen werd gelegd door Arthur Bosschaert; het gebouw was immers zoals vele andere te Bouwel eigendom van de familie Bosschaert de Bouwel; na de bouw van een nieuw postkantoor (nummer 4) in het eerste kwart van de 20ste eeuw, in gebruik genomen als woning voor de postmeester.

Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met eenvoudige dakkapellen. Verankerde, bakstenen lijstgevel met typische verwerking van gesinterde baksteen voor plint, geblokte hoeklisenen, fries en vensteromlijstingen in de rechter zijgevel. Beluikte, rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken. Dito deur in derde travee; een oude postkaart en bouwnaden tonen aan dat de eerste en de vierde travee oorspronkelijk beide een deur bevatten.

Opkamer in de zuidoosthoek.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bouwel, schetsen 1870/3.
  • DRIJBOOMS F., Distributiekantoor 115: Bouwel, ons historisch postkantoor!, in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, XXII, 1995, nummer 3, p. 82-96.