Kostershuis-dorpsschool

Beschrijving

Voormalig kostershuis-dorpsschool met oudste vermelding opklimmend tot 1634; vanaf midden 19de eeuw dorpsherberg, in 1867 gekend als "De Valk", heden zogenaamd "'t Toreken". Een kaart van 1772 toont een langgestrekte hoeve met rondboogdeurtje en opkamer; bovendien was deze constructie voorzien van een strooien dak. Vermoedelijk in de 19de eeuw vervangen door een langgestrekte hoeve van baksteen, waarvan heden enkel het woon- en herberggedeelte bleef bewaard, het bedrijfsgedeelte rechts, bestaande uit een schuur en stal, werd gesloopt in 1936. Grondig gerenoveerd in 1981 met onder meer vernieuwen van kinderbalken en gevelbeschildering.

Aangepaste, verankerde constructie van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Beschilderde, deels begroeide lijstgevel met eenvoudige rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Opkamer in de zuidwesthoek. De sedert 1981 beschilderde zuidgevel is opgetrokken uit gesinterde baksteen evenals de deuromlijsting in de voorgevel.

• DRIJBOOMS F., 't Toreke. Kostershuis dorpsschool herberg, Bouwel, 1994.