Parochiekerk Sint-Lambertus

HISTORIEK

Kruisbasiliek met neoromaanse reminiscenties, ingeplant op de zuidelijke punt van het Astridplein en opgetrokken in de tweede helft van de jaren 1940 naar ontwerp van J. Ritzen van 1946, ter vervanging van de gotische kerk uit de 15de-16de eeuw, die afbrandde in 1940. Ingetekend op het kadaster in 1949. Ook het meubilair, als hoogaltaar, biechtstoelen, preekstoel, doopvont en communiebanken werden ontworpen door J. Ritzen.

BESCHRIJVING

Driebeukige bakstenen constructie onder leien zadeldaken; de plattegrond vertoont een uitspringende oostelijke toren, een schip van zeven traveeën met lagere zijbeuken onder lessenaarsdak, een iets lagere kruisbeuk met armen van één travee en vlakke sluiting en een halfrond koor. Zuidoostelijke hoek met sobere, vierkante toren van vijf geledingen onder ingesnoerde naaldspits; onderaan gedenkteken voor de uit Grobbendonk afkomstige pater Voordeckers die in 1980 werd vermoord in Guatemala, zie gevelplaat; hogerop eenvoudige lichtgleuven en gekoppelde rondbogige galmgaten. Oostelijke puntgevel gemarkeerd door inkomportaal met rondbooggalerij en polygonaal uitspringende doopkapel in de noordoostelijke hoek. Voorts eenvoudig, homogeen uitzicht met al dan niet gekoppelde rondboogvensters.

Interieur

Interieur van baksteen met rondboogarcade op natuurstenen zuilen en zichtbare kap op zware natuurstenen consoles; sedert het begin van de jaren 1990 is de ruimte gehalveerd door een glazen wand.

Mobilair

Hoofdaltaar, biechtstoelen, doopvont en preekstoel uit de bouwperiode, naar ontwerp van J. Ritzen.

Gedenkteken voor Carolus Andreas Anthonis, weldoener der kerk, getekend en gedateerd "Lamb. Van Rijswijck Fec. Antv. 1895".

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Grobbendonk, 1949/20.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, plannen 12, Grobbendonk, dossiers 6, 9.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Antwerpen, Kanton Herentals, Brussel-Antwerpen, 1977, p. 15-16.