Huis De Ram

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Ram

Beschrijving

Zogenaamd De Ram, volgens de gevelsteen in de rechter zijgevel opgetrokken door Eduard de Ram en zijn echtgenote Isabella de Vries; eerstesteenlegging in 1871; in 1872 ingetekend op het kadaster. Volgens de huidige eigenares opgetrokken als jachthuis voor de familie de Vries, zie Kasteelstraat nummer 4, met de huidige achtergevel als voorgevel.

Neotraditionele trapgevel (zes treden + top) opgetrokken uit baksteen met verwerking van gesinterde baksteen voor de vele verdiepte muurbanden in zij- en achtergevels; drie à twee traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Gevarieerde, deels gewijzigde muuropeningen, blind in de zijgevel. Centraal schild met ram in reliëf. Achteraan uitspringende, torenvormige trapkast met tuitgeveltje. Het aangrenzende, heden verbouwde nummer 8 omvatte oorspronkelijk de paardenstallen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Grobbendonk, schetsen 1872/2.