Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de schoenmaker Leopold Anthonis, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1885. Anthonis had in 1881 door Dieltiëns al een burgerhuis laten optrekken in de Lange Leemstraat.

Het winkelhuis Antonis behoort tot de vroege privé-realisaties van Ernest Dieltiëns, die in deze periode het Meisjesweeshuis in de Albert Grisarstraat en het Zuiderpershuis aan de Waalsekaai tot stand bracht, monumentale openbare gebouwen in opdracht van de stad Antwerpen. Van de late jaren 1880 tot begin jaren 1900 drukte de architect zijn stempel op de ontwikkeling van de wijk Zurenborg, met een groot aantal groepsbebouwingen in sobere neoclassicistische of exuberante neo-Vlaamserenaissance-stijl. Het meest beeldbepalende van deze woningensembles, die voor het merendeel ontstonden in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, is de eenheidsbebouwing op de rotonde van de Cogels-Osylei. Omstreeks 1900 ontwierp Dieltiëns ook het neobarokke handelspand op de hoek van Leysstraat en Kipdorpvest, pendant van het Grand Hôtel Métropole.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, gemarkeerd door de nog bewaarde, breed geprofileerde en op hoekconsoles gekorniste puilijst. Gevat tussen kolossale pilasters, is de bovenbouw opgebouwd uit gestapelde, rechthoekige tweelichten, verenigd onder entablementen met een waterlijst op voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde winkelpui.