Hoeve Valenbraakhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Valenbraakhoeve

Beschrijving

Verankerde bakstenen hoeve met woonhuis en schuur van 1898, samen vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) en een achtergebouw van vijf traveeën met stal en schob onder afgewolfd zadeldak van iets latere datum.

Straatgevel met gecementeerde plint (schijnvoegen), muizentandfries en houten kroonlijst. Woongedeelte met dubbelhuisopstand en beluikte segmentbogige muuropeningen; origineel houtwerk; zuidwest gelegen opkamer, zie betralied keldervenster in achtergevel. Rechthoekige schuurpoort onder houten latei.

Stal en schob met rechthoekige vensters en poort onder houten latei. Verhard erf met waterput.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Merksplas, schetsen 1902/8, 1904/6.