Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van mevrouw Armand Col, naar een ontwerp door de architect Rodolphe Frank uit 1886. Armand Col baatte in de jaren 1870 het achterliggende “Hôtel de la Paix” uit in de Schrijnwerkersstraat.

Het winkelhuis Col behoort tot de vroegst gekende realisaties van Rodolphe Frank, die in Antwerpen als architect actief lijkt te zijn geweest van omstreeks 1885 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Omstreeks de eeuwwisseling evolueerde zijn architectuur van het conventionele neoclassicisme dat het winkelhuis Col kenmerkt, naar een gematigde art-nouveaustijl. Aan het begin van deze ontwikkeling stond het monumentale bedrijfsgebouw Drukkerij Laporte & Dosse uit 1902 op de hoek van Ambtmanstraat en Blindestraat.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de eerste verdieping, werd oorspronkelijk geleed door twee gevelbrede balkons met consoles en gietijzeren leuning, gebuikt op de eerste verdieping; enkel dit laatste is bewaard. Registers van getoogde (deur)vensters in geriemde omlijsting, ingekort op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met paneelwerk in de fries en een houten kroonlijst en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Van de oorspronkelijke winkelpui met zijportaal en bewerkte hardstenen plint, resten enkel de hoekpilasters.