't Peerd in de Wieghe

Beschrijving

Traditioneel diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), uit de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw. Gecementeerde trapgevel van acht/zeven treden met een overhoeks topstuk, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw; behouden muurankers met gekrulde spie. In de 19de eeuw aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, oorspronkelijk kruiskozijnen. In geveltop: twee gekoppelde rondboogluiken met diamantkopsluitsteen, en een balkgat met druiplijst erboven. De blinde topgeleding met overhoeks topstuk wordt belijnd door een waterlijst. Verbouwde pui.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek

Aanvullende informatie

Onder de rechtse vensteropening van de tweede bouwlaag is een gevelsteen te zien met de afbeelding van een paard in een wieg omgeven door een cartouche met rocailles en krullen.
  • Google Streetview, Antwerpen, Wiegstraat 16 (geraadpleegd op 26/01/2015).