Woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis

Beschrijving

Voormalige hoeve met café, nu taverne. L-vormig woonstalhuis van acht op drie traveeën + afgeschuinde hoek onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in huidige vorm opklimmend tot circa 1900.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint, beëindigd met baksteenfries. Getoogde, beluikte muuropeningen; tweede travee van het woonhuis met opkamer- en keldervenster; ingang op afgeschuinde hoek, verhoogd met rondbogig dakvenster.

Gedichte poort van vroegere potstal. Vernieuwd houtwerk. Met het woonhuis verbonden parallel en aangepaste oostelijk gelegen langsschuur van circa 1939.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Merksplas, schetsen 1851/39, 1859/17, 1900/4, 1939/48.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

De oostelijk gelegen langsschuur van circa 1939, die voorheen bij de hoeve hoorde, werd verbouwd met verlies van erfgoedwaarde.

Auteurs: Jacobs, Els