Hoeve Berkshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Berkshoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen. Woonstalhuis van drie en vier traveeën onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) gedateerd "Anno 1914" in gevelstenen naast de deur, waarop ook initialen C.V.D.H. en L.V.D.V.

Verankerde baksteenbouw met gecementeerde plint, muizentandfries, getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk, gedichte poort van vroegere potstal, zijpuntgevel met getrapte bakstenen lijst.

Ten zuidwesten, versteende driebeukige langsschuur van vijf traveeën onder mank schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), volgens de eigenares opklimmend tot circa 1800, op huidige plaats circa 1870. Langsmuren verzwaard met lisenen. Uitgespaarde zuidoostelijke hoek met rechthoekige poort; halvemaanvormige venstertjes. Gecombineerde dek- en ankerbalkgebinten.

Verhard erf met recente stallingen achteraan.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Merksplas, schetsen 1870/2, 1915/1.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

De initialen "C.V.D.H en L.V.D.V" op de gevelstenen verwijzen naar respectievelijk "Cornelius Van den Heuvel" en "Lucia Van de Vloet".