Sint-Jozefkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Jozefkapel

Beschrijving

In 1912 opgetrokken op het terrein van de toen pas opgerichte steenfabriek; gerestaureerd in 1990. Neogotische kapel met één rechthoekige beuk van twee traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien).

Punt- en lijstgevels van bak- en natuursteen met verjongende steunberen op de hoeken, aandaken, omlopende gecementeerde kordons, lekdrempels, dek- en sluitstenen, top- en schouderstukken van natuursteen. Overluifelde spitsboogdeur van glas en ijzerwerk. Geveltop met oculus en vierpasmotief. Spitsboogvensters met ijzeren roeden.

Interieur: bakstenen muren met gecementeerde muurbanden met verschillende opschriften; spits houten tongewelf; cementtegelvloer. Beschilderd houten portiekaltaartje met gepolychromeerd Sint-Jozefbeeld met Kind, afkomstig van de noodkerk in de Stevennekens.

• SMITS J., Langs kapellen en kapellekens, in Heemkundige Kring Rijkevorsel, 1993, 36-37.

Auteurs: Plomteux, Greet