Graanmaalderij

Beschrijving

Met beukenhaag afgezet hoekperceel ter plaatse van zogenaamd "'t Bergske" met schaarse overblijfsels van voormalige graanmaalderij, in gebruik tot 1980; bewaarde vierkante schoorsteen (afvoer van stoommachine, vanaf circa 1911 gasmotor) en klein bakstenen magazijn onder pannen zadeldak.

De vroegere houten standaardmolen, banmolen van de heren van Hoogstraten in kern tot de 15de eeuw opklimmend, werd in 1923 overgeplaatst, eerst naar Brasschaat, het jaar daarop naar Putte-Kapellen; zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1951 definitief gesloopt.

• SMITS J., De windmolens van Rijkevorsel, in Heemkundige Kring Rijkevorsel, 1997, 31-79.

Auteurs: Plomteux, Greet