Hoeve Middelstede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Middelstede

Beschrijving

In de bocht van de straat gelegen, minstens tot de 18de eeuw opklimmende hoeve, volledig vernieuwd in 1848, in 1940 en na de Tweede Wereldoorlog gerenoveerd (circa 1950 zie nummer 40); voortuin met beukenhaag, ten zuidwesten moestuin, U-vormige bijgebouwen ten zuidoosten.

Woongedeelte met dubbelhuisopstand van vier traveeën, stal van vijf onder ruim doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met dakkapellen boven het woonhuis. Beluikte ingekaste kruisvensters, rondboogdeuren, rechthoekige stalvensters en korfboogpoort. Verankerde zijpuntgevels, aan westzijde gecementeerd, aan oostzijde met vlechtingen en rechthoekig laadluik.

Erfzijde met kleine afhang ter hoogte van het woonhuis, grote afhang ter hoogte van de stal; witgeschilderde gevels op gepikte plint; rechthoekige deuren en betraliede, deels beluikte vensters met houten latei. Stal met vernieuwde betonnen welfsels. Verhard erf met notelaar, aan drie zijde afgezoomd met lage stallingen onder zadeldak (Vlaamse pannen). De voormalige schuur stond aan de overkant van de straat.

Auteurs: Plomteux, Greet