Hof ter Looi of Coolseshof

Beschrijving

Eclectisch landhuis met neotraditionele inslag, in 1881 in opdracht van baksteenfabrikant Aug. Cools opgetrokken op de grondvesten van "Hoeve Loy", kern van het gelijknamige gehucht. Omringend, aan de vaart grenzend park met Engelse aanleg.

Blokvormig volume met onregelmatig grondplan voorafgegaan door een dubbele oprit; wisselend aantal traveeën en twee bouwlagen + souterrain onder leien mansardedak met oeils-de-boeuf, dakkapellen en ingebouwde halfronde zuidwesttoren met kegeldak.

Bak- en natuurstenen lijstgevels met markerende speklagen, hoekkettingen, pilasters, balustrades, lijstwerk. Zuidzijde met achteruitwijkende portiek. Oostzijde met dakterras. Overige gevels met voorstaande portalen en erkers. Verschillende rondbogige en rechthoekige muuropeningen in uitgewerkte omlijsting. Voor deze beschrijving baseerden wij ons op oude prentkaarten en literatuur daar bezoek niet werd toegestaan.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Rijkevorsel, schetsen 1881/13.
  • DIRIKEN P., Toeristisch-recreatieve atlas van Antwerpen. De Kempen. Geogids Noorderkempen-West, sine loco, 1996, p. 63.
  • LEUNEN M., Rijkevorsel. Groot fotoboek, Baarle-Nassau, 1988-1989, dl. 1, p. 107, dl. 2, 252.

Auteurs: Plomteux, Greet