Coolshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Coolshoeve

Beschrijving

Voormalige afhankelijkheid van kasteel "Hof ter Looi" (zie Looiweg nummer 169), opgericht als een soort modelhoeve met koelkelders voor het stockeren van melk.

Aangepast bakstenen woonstalhuis in eclectische stijl van 1886, met woongedeelte van vijf en stal van drie traveeën onder verspringend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Woongedeelte met rechthoekige spaarvelden, afgesloten met monumentaal getrapt dakvenster waarin rondboogluik; aangepaste segmentbogige doorbrekingen met hoek- en aanzetstenen van natuursteen; rechthoekig laadluik boven de tweede travee. Zijpuntgevels met getrapte daklijst.

Stalgedeelte met muurbanden van donkere baksteen. Gedichte korfboogpoort (vroegere potstal) in arduinen hanenkamomlijsting. Onmiddellijk onder het dak geplaatste rechthoekige vensters met arduinen lekdrempel en tussenstijl. Zijpuntgevel met risalietvormende uitbouw met rondbogig laadluik; aansluitende gevelvlakken met oculi.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Rijkevorsel, schetsen 1893/10.

Auteurs: Plomteux, Greet