Onderwijzerswoning van jongensschool

Beschrijving

Voormalige jongensschool met onderwijzerswoning, respectievelijk van 1868 naar ontwerp van provinciaal architect J. Van Gastel en van 1882 naar ontwerp van P.J. Taeymans (zie inscriptie arduinen gevelsteen in zijgevel).

Gaaf bewaarde onderwijzerswoning, van 1885 tot 1920 dienstdoend als gemeentehuis. Halfvrijstaand dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Segmentbogige muuropeningen met deels omlopende gecementeerde omlijsting, dito muurbanden en fries. Origineel houtwerk, oorspronkelijk met luiken op de begane grond. Zijpuntgevels met baksteenfries.

Oorspronkelijke plattegrond met aan de straat eetkamer/keuken links van de gang, kabinet rechts, L-vormige gang, aan de tuin trapzaal links en voormalig washuis rechts; bovenverdieping met drie slaapkamers en parallel de gang.

Achterbouw onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), eertijd met pomp en bakoven, gemak en stal.

Aansluitend volume (voormalige klassenvleugel, heden ontspanningslokaal voor de gepensioneerden) van vier traveeën aan de straat, zes aan de speelplaats en één bouwlaag, eveneens onder zadeldak (nok parallel aan de straat, cementpannen). Aangepaste voorgevel; originele bakstenen achtergevel met segmentboogvensters op lekdrempels van arduin; zijpuntgevel met baksteenfries en blinde oculus. Aangepast interieur, oorspronkelijk met twee klaslokalen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Rijkevorsel, schetsen 1869/15, 1884/16.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Rijkevorsel centrum, dossiers 8, 10, 12, 15.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

De jongensschool werd in 2016-2017 gesloopt en vervangen door een nieuwbouw voor de bibliotheek van de gemeente Rijkevorsel, ontworpen door atelier Blockx, Peeters en Van Looveren uit Hoogstraten.

De onderwijzerswoning, ook gekend als Huis Heidendal, is gerestaureerd.

• S.n. s.d.: [online], http://rijkevorsel.bibliotheek.be/artikel/Nieuwe-bibliotheek (geraadpleegd op 16 november 2017).