Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Gelijkaardig uitgewerkte, vrijstaande en halfvrijstaande dorpswoningen van drie, vier of vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen, Vlaamse pannen of kunstleien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevels, meestal met gecementeerde plint, markerende muurbanden, boog- en sluitstenen. Getoogde muuropeningen.

Nummers 2-4. Eenheidsbebouwing van in totaal zeven traveeën met bewaarde houten winkelpui op nummer 4; voormalig café "In de Pelikaan", vanaf 1891 vergaderlokaal van toneelmaatschappij "De Ware Vrienden der Armen".

Nummer 3. Dubbelhuis van vijf traveeën, gemarkeerd door arduinen onderbouw, dito boogstenen en lekdrempels (kordonvormend op de tweede verdieping); gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen en baksteenfries. Zijpuntgevel met vlechtingen. Aanpalende tuin met smeedijzeren poort en hekken.

Nummer 10. Iets fraaier uitgewerkt dubbelhuis van drie traveeën met muurbanden, booglijsten, paneeltjes en siermotieven in contrasterend metselwerk, zandstenen sleutels met diamantkop, hoeklisenen en zijpuntgevels met getrapte daklijst. Achterbouw onder zadeldak, met afhang.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Rijkevorsel, schetsen 1910/32 (nummer 10).

Auteurs: Plomteux, Greet