Hoevesite

Beschrijving

Aan de Nachtegalenstraat (servitude naar Vinkenpad) gelegen hoeve, reeds in de 17de eeuw in het bezit van de familie Geerts, van 1881 tot 1917 burgemeesterswoning van Karel Geerts; huidig voorkomen, onder meer eclectische voorgevel, van circa 1910. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met aansluitend bijgebouw (voormalig was- en bakhuis) aan noordwestelijke zijde en twee traveeën van voormalige stal aan zuidoostelijke zijde, beide eveneens onder zadeldak (Vlaamse pannen); de oorspronkelijke stal liep door tot aan de oprit van nummers 32-34; de vroegere op het woonhuis ingeplante schuur werd gesloopt.

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint met dito kordonvormende lekdrempels, gele bakstenen muurbanden, muizentandfries, vernieuwde kroonlijst. Licht risalietvormende deurtravee. Segmentbogige muuropeningen met arduinen sluit- en aanzetstenen en origineel houtwerk, onder meer luiken op de begane grond en houten paneeldeur met bovenlicht. Beraapte noordwestelijke zijpuntgevel met ankers, betralied opkamervenster met houten latei en dito keldervenster. Achterbouw van vijf traveeën met gecementeerde plint, markante lange ankers en segmentboogdeur. Zuidoostelijke aanbouw van twee traveeën met halvemaanvenster.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Rijkevorsel, schetsen 1910/16.
  • Informatie verstrekt door eigenares Paula Geerts.