Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1895 voor eigen rekening opgetrokken door Albert Wafelaerts. Van deze architect zijn in Antwerpen geen andere bouwprojecten teruggevonden.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Van omstreeks 1925 dateert de inrijpoort met ijzeren I-balk op de begane grond, die een achterliggend pakhuis ontsluit. Bij het recent vernieuwen van de gevelbepleistering, is het stucdecor verwijderd. Horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Oorspronkelijk vlak omlijste, rechthoekige inkomdeur in de linker travee. Registers van rechthoekige bovenvensters, oorspronkelijk gevat in geriemde omlijstingen met oren, guttae en onderdorpels. Van het klassieke hoofdgestel met architraaf en casementen tussen consoles in de fries, rest slechts de houten kroonlijst op klossen en tandlijst. De grote houten dakkapel met driehoekig fronton in de middenas, wordt geflankeerd door twee kleinere met gestrekte waterlijst.