Herberg / afspanning De Zeeman

Beschrijving

L-vormige hoeve, tot in 1921 herberg/afspanning zogenaamd De Zeeman refererend aan de nabijgelegen Mark die vanaf dit punt richting Nederland bevaarbaar was, zie straatnota Bredaseweg; huidig uitzicht overwegend opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, vermoedelijk met een oudere inplanting, zie de Ferrariskaart (circa 1775); latere aanpassingen zoals onder meer de voorgevel met gewijzigde muuropeningen en opgetrokken gevelhoogte door toevoeging van een baksteenfries.

Woonstalhuis van drie op zeven traveeën met aanpalende langsschuur onder (afgewolfd) zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische, Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw op gecementeerde en gepikte plint. Woonstalhuis: woongedeelte met dubbelhuisopstand, sommige muuropeningen met houten latei bijvoorbeeld deuren, poort; zijpuntgevel met vlechtingen en opkamer- boven getralied keldervenster; afhang achteraan. Schuur met luif aan erfzijde; noordgevel van betonnen platen.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle