Landhuis in cottagestijl

Beschrijving

Landhuis in cottagestijl, gebouwd in 1925 naar ontwerp van J. Crols (Turnhout) als buitenverblijf voor de heer R. Voortman; circa 1995 gerenoveerd door architecten De Meester en Speybrouck (Hoogstraten); toegangsdreef van eiken.

Monumentaal rechthoekig volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met klimmende dakkapellen. Een met betonblokken opgebouwde begane grond op gecementeerde plint, door middel van een puilijst gescheiden van de bakstenen bovenverdieping, opgevat als de bel-etage. Zuidgevel naar de tuin toe uitgewerkt: uitspringende linker travee met puntgevel onder zadeldak, op de bel-etage met aansluitend omlopend balkon op een verhoogd platform en van op de begane grond toegankelijk via een bordestrap. Oostelijke zijgevel met aanbouwseltje onder lessenaarsdak. Overwegend rechthoekige beluikte muuropeningen met betonnen latei en arduinen lekdrempel en bewaard houtwerk; voornamelijk op de begane grond gewijzigde en vernieuwde muuropeningen, zie grote ramen op de begane grond van de zuidgevel en de grote vensterpartij aan de inkom in de noordgevel.

Bakstenen bijgebouwtje van vijf traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (mechanische pannen) met laadvenster; rechthoekige spaarvelden met tandlijst en rondbogige muuropeningen. Omringend park met vijver.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1926/1.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle