Villa Rommens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Rommens

Beschrijving

Landhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in opdracht van de familie Rommens, opgetrokken in verschillende fasen: circa 1919 naar ontwerp van J. Taeymans bouw van een eerste volume in neo-Vlaamserenaissance-stijl -zie jaartal in de sleutel boven de oculus van de inkomdeur met een vrijstaand bijgebouw; circa 1925 diverse uitbreidingen onder meer het landhuis vergroot met torenvolume en het bijgebouw met een aanpalende vleugel, zie de huidige L-vorm.

Hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking van overwegend leien zadeldaken op houten modillons; getrapt dakvenster. Verankerde baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor speklagen, hoekblokken, boog- en kraagstenen, vensterkruisen, steigergaten, topstukken, lekdrempels,...

Combinatie van lijst-, tuit- en trapgevels. Voorgevel met rechts een uitspringende trapgevel en links een aanleunende vijfzijdige toren onder een ingesnoerde leien spits met dakkapellen en een uivormige bekroning met windvaan; oostelijke zijgevel met centraal trapgeveltje voorzien van een uitspringend rookkanaal; ten westen zijtuitgevel met witstenen beeld van Sint-Quirinus op dito sokkel naar ontwerp van beeldhouwer N. Daems (Turnhout), geplaatst onder een leien zadeldakje met houten windborden op opengewerkte dito kraagstukken. Achteraan diverse uitbouwen en een bijgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), eindigend op een tuitgevel met een oud bronzen klokje onder leien zadeldakje met houten windborden op opengewerkte houten kraagstukken. Gevarieerde kruis-, klooster- en bolkozijnen met ontlastingsbogen onder blind boogveld. Korfboogdeur met een geblokte omlijsting van bak- en zandsteen, samen met oculus gevat in een spiegelbogige kordon, smeedijzeren trekbel en dito lantaarn

Rechts aanpalende in L-vorm geschikte bijgebouwen, destijds koetshuis, bakoven, washuis, stallingen en schuur, van één bouwlaag onder pannen zadeldaken op houten modillons; tuitgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken. Gevarieerde muuropeningen onder meer houten korf- en rondboogdeurtjes met ovale oculi, korfboogpoorten, rechthoekige poorten onder blind korfboogveld, (aaneengeschakelde) bolkozijnen,...

Aan de straat een ijzeren toegangspoort tussen hekpijlers met aansluitende getrapte muurpartijen van bak- en zandsteen. Omringend park met onder meer oude en diverse boom- en plantsoorten, graspartijen, bloemenborders, vijver, en zo meer, heraangelegd naar ontwerp van tuinarchitect F. Geerts.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1919/6, 1925/1.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle