Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis gebouwd in opdracht van de slotenmakers en kachelsmeden vader en zoon Guillaume en Jean-Baptiste Pauwels, naar een ontwerp door de aannemer-architect Jean Baptiste Winders uit 1865. Aanvankelijk was enkel een nieuwe winkelpui gepland, als verbouwing van een bestaand, traditioneel pand uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Daarvan had Guillaume Pauwels in 1841 de inkomdeur laten aanpassen en de kruismonelen van de eerste verdieping verwijderen. Uiteindelijk viel de keuze op het volledig heropbouwen van het pand. Winders, vader van architect Jean Jacques Winders, lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest vanaf midden jaren 1840.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk onder een zadeldak, dat later werd vervangen door een, pseudo-mansarde (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui, oorspronkelijk met zijportaal, ingediepte pilasters en een entablement, vanaf een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Indeling en schrijnwerk van de pui zijn gewijzigd. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met een geriemde omlijsting, individuele lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel samengesteld uit een gelede architraaf, een vlakke fries en een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.