Twee boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Twee boerenarbeiderswoningen, gelegen langs een zijweg van Heerle, gebouwd circa 1870 in opdracht van grootgrondbezitter E. Jacquemyns, voor context, zie Minderhout, Heike nummers 3-4-5.

Breedhuizen van vier tot vijf traveeën en één bouwlaag onder schild- of zadeldak (nok loodrecht op Heerle, Vlaamse pannen); tussen beide een omhaagde moestuin. Verankerde bakstenen lijstgevels met kwartbolle baksteenlijst; nummer 60 rechthoekige muuropeningen onder een blind boogveld, bekroond met een kordonvormende bakstenen waterlijst, vernieuwd houtwerk; nummer 62 geritmeerd door tussen lisenen besloten spaarvelden, bakstenen kordons, voornamelijk gewijzigde rechthoekige muuropeningen met betonnen latei, bewaarde segmentbogige muuropeningen in de zijgevels.

Vermoedelijk oorspronkelijk tweewoonsten; inmiddels met aangepaste indeling. Nummer 60 in het vierde kwart van de 19de eeuw diverse malen verbouwd; zijdelingse aanbouwsels bijvoorbeeld ten oosten een schuurtje/stalletje onder pannen lessenaarsdak. Nummer 62 met een parallel gelegen bakhuis/stallen van circa 1878 en een aanbouw van circa 1968 onder pannen zadeldaken.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1878/17, 1886/3, 1968/13.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle