Gemeentehuis van Meerle

• is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis van Meerle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Meerle

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Meerle

Beschrijving

Zogenaamd Raadhuis, vrijstaand gemeentehuis met inslag van Hollands getinte neobarok en neo-renaissancestijl, gebouwd in 1910-1927 naar ontwerp van provinciaal bouwmeester J. Taeymans, het ontwerp dateert van 9/10/1910. Vanaf de fusie met Hoogstraten in 1977 viel de functie weg; heden Muziekacademie.

Hoofdvolume met dubbelhuisopstand van drie op twee traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met dakkapellen; voorgevel met verhoogde halsgevel; achtergevel met aanbouw van twee bouwlagen met trapgevel onder dito zadeldak en aanpalende lagere annex; op de noordoostelijke hoek een driekwartronde traptoren onder leien kegelvormig dakje met bolornament. Verankerde bak- en zandsteenbouw; verwerking van zandsteen voor afzaat, hoekblokken, boog- en gevelstenen, muurbanden, kordons, en zo meer. Decoratief uitgewerkte halsgevel: rondboogluik onder blind boogveld met metselmozaïek, zandstenen onderdelen en siermotieven. Ingekaste kruiskozijnen onder blind boogveld met metselmozaïek; houten rondboogdeur met beslag, bekroond door een entablement en gevelsteen; trapgevels met overwegend houten kloosterkozijnen en oculi; zijtrapgevels met uitspringend rookkanaal en korfboogdoorgang naar souterrain, heden gedicht met glastegels. Inkom voorafgegaan door een zandstenen bordes met korfboogdeur naar souterrain, aan weerskanten met arduinen steektrap met gietijzeren leuning.

Interieur. Kelderverdieping met bewaarde gevangeniscellen en bergingen onder meer voor de brandspuit. Centrale gang voorgevel, eindigend op een trapzaal met arduinen/houten bordestrap, ter hoogte hiervan een arduinen gedenksteen; op de begane grond links en rechts vertrekken, oorspronkelijk secretariaat, kabinet van de burgemeester en kadaster; op de bovenverdieping een gevelbrede raadzaal met bepleisterde moerbalken (loodrecht op voorgevel) waartussen troggewelven; toren met diensttrap. Bepleisterde troggewelven; vloeren van rode-witte tegels; planken vloeren; twee neo-Vlaamserenaissance-schouwen van zandsteen onder meer in de raadzaal.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1927/11.
SCHELLEKENS J. en andere, Bouwkundig erfgoed in het Kempens landschap, Hoogstraten, 1995, p. 71-82.