erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
46671
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46671

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dorpswoning, in zijn huidige vorm opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw; ouder in kern, zie bewaarde kapspanten op de zolderverdieping.

Dubbelhuis van heden zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met centrale dakkapel onder leien zadeldakje met houten windborden. Maakte destijds deel uit van een uitgebreid brouwerijcomplex "De Kroon", eigendom van het gekende brouwersgeslacht Schrickx, zie nummer 82.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; bewaarde noordelijke zijpuntgevel met vlechtingen; nieuw heropgemetste zuidelijke zijpuntgevel refereert aan een verbouwing in het derde kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen lekdrempel en houten latei, in noordelijke zijgevel vensters in houten kozijn en halvemaanvenstertjes. Rechthoekige deur in houten omlijsting met entablement op consoles. Achteraan gerestaureerd bakhuis onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met opgetrokken zijgevels, zie de noordelijke zijgevel met bewaarde vlechtingen.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46671 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.