Villa Lauwers-Dupret

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Lauwers-Dupret

Beschrijving

Villa van zes traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) van circa 1903; kleine aanbouw onder zadeldakje (mechanische pannen); bijgebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen).

Gecementeerde en beschilderde baksteenbouw op arduinen en breukstenen plint; lijstgevel met vernieuwde kroonlijst. Rechthoekige vensters in plattebandomlijsting met arduinen lekdrempel; rechter zijgevel met op de zolderverdieping twee spitsbogige glas-in-loodvensters. Diverse latere aanpassingen: voormalige dakkapelletjes en centraal dakvenster verbouwd tot drie monumentale dakkapellen onder zadeldak; oorspronkelijke inkom ter hoogte van huidig erkertje in de rechter zijgevel verplaatst naar de voorgevel, zie bijgebouwd inkomportaal met trappartij. IJzeren toegangspoort tussen gecementeerde en beschilderde hekpijlers met arduinen deksteen en lantaarns.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schets 1903/1.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle