Melkerij de Toekomst

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Melkerij de Toekomst

Beschrijving

Voormalige melkerij "de Toekomst". Complex geheel van in- en uitspringende rechthoekige volumes van twee bouwlagen onder plat dak, op te splitsen in een kantoorgedeelte, heden woning, en de eigenlijke melkerij; circa 1935.

Het huidig voorkomen strookt niet meer met het oorspronkelijk concept, gekenmerkt door een inslag van nieuwe zakelijkheid; in de loop der tijd gestadig aangepast, verbouwd en uitgebreid, zie het metselwerk, het beplant terras onder de luifel gaat terug op de laadkaai waar de melkkannen afgelost werden, gewijzigde muuropeningen, verdwenen schoorsteen,...

Sobere baksteenbouw; lateien, muurdammen en luifels van beton, lekdrempels van arduin. Bureelgedeelte: middenrisaliet met verhoogde gevelbeëindiging; fraaie inkom met ijzeren vleugeldeur in brede uitgeholde arduinen omlijsting onder luifel op modillons, geflankeerd door venstertjes, alle met reliëfglas en ijzerwerk. Voorts verticale en horizontale vensterpartijen, deels met bewaard ijzerwerk, deels vernieuwd. Originele afsluiting aan de straat: bakstenen hekpijlers waartussen een dubbele buisleuning. Elektriciteitscabine onder plat dak.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle