• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Oorspronkelijk een dorpswoning met dubbelhuisopstand van vijf -heden vier- traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); aanpalend bijgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), aan één zijde overkragend; opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.

Achter het huis stond destijds een oude schuur, afgebroken circa 1931; volgens literatuurbronnen werd deze tijdens de Franse revolutie en na de brand in de kerk (1815) gebruikt voor geheime erediensten. Sterk aangepaste gecementeerde voorgevel: twee linker traveeën verbouwd tot winkelraam; twee vensters rechts en een getralied keldervenstertje bleven behouden; bepleisterde daklijst, houten kroonlijst, luiken en entablement van deur verwijderd en rolluikkasten toegevoegd. Gaaf bewaarde verankerde zij- en achtergevel: rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk onder houten latei, beluikte vensters met arduinen lekdrempel.

Bijgebouw met aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten); dubbele haard rug aan rug. Aan de straat een bakstenen afsluitingsmuur met ijzeren toegangspoort; brandgang naast de noordelijke zijgevel. Tuin aan zuidzijde en achteraan, notelaar.

• GRATIANUS P., Meir (in de Kempen), Brussel, 1912, p. 144.
  • S.N., Monumentenwandeling Meer, brochure, sine loco, 1992.