Gemeentelijke meisjesschool

Beschrijving

Voormalige eerste gemeentelijke meisjesschool, heden bibliotheek; eerste gemeenteschool voor jongens en meisjes in de Donckstraat (nummers 2A-4); circa 1869 wordt een aparte meisjesschool gebouwd naar ontwerp van provinciaal architect J. Van Gastel, het ontwerp dateert van 20/12/1867; in 1879-1884 en 1900-1920 niet in gebruik als school, maar onder meer als feest- en toneelzaal; in de jaren 1920 aanpassingswerken naar ontwerp van J. Taeymans.

Onderwijzerswoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen met aanbouw; aanpalende klassenvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag; zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische en Oegstgeester pannen). Bakstenen lijstgevels met baksteenfries onder houten kroonlijst; verwerking van arduin voor lekdrempels, sluit- en dekstenen en sokkels; van gesinterde steen voor plint van klassenvleugel. Onderwijzerswoning met fries, doorlopend in zijpunt- en achtergevels, kordonvormende (water)lijsten en lekdrempels. Segmentbogige muuropeningen; beluikte vensters op de begane grond, deurvensters met smeedijzeren leuning op de bovenverdieping, voorts rondboogvensters en oculi, oorspronkelijk houtwerk vernieuwd. Klassenvleugel geritmeerd door lisenen; rechthoekige vensters met ijzeren latei vermoedelijk later aangebracht, zie de achtergevel met bewaarde segmentbogige muuropeningen, onder meer de oorspronkelijke ingang.

Ommuurde speelplaats: opzij een galerij met zadeldak op standvinken met stenen sokkel; achteraan oorspronkelijke toiletten met kolenhok, zie segmentbogige muuropeningen waarvan één met bewaard houten deurtje; gietijzeren waterpomp.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meer, schets 1870/8.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Meer, dossier 4.