Dorpswoning Bouwens

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met lagere annex ten noorden onder dito bedaking. Gebouwd circa 1825 in opdracht van laatste witheerpastoor te Meer P.J.J. Bouwens (1759-1848, pastoor in 1804-1826); in 1861-1903 in gebruik als gemeentehuis; circa 1908 uitgebreid met aanbouw; circa 1928 optrekken van een bijgebouw, heden garage; circa 1980 gerestaureerd.

Bakstenen lijstgevel op gecementeerde en beschilderde plint; geprofileerde bakstenen daklijst onder een houten kroonlijst; verankerde zijpuntgevels met muurvlechtingen en aandak. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk; vensters met arduinen lekdrempel en houten latei onder strekse boog, oorspronkelijk beluikt; deur met classicistisch getinte houten omlijsting namelijk gegroefde pseudo-pilasters onder kroon- en tandlijstje, molenstenen verwerkt in treden; blinde oculi in de zijpuntgevels. Aanbouw met spaarvelden en getoogde muuropeningen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier A/576.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meer, schetsen 1908/16, 1928/22.
  • GRATIANUS P., Meir (in de Kempen), Brussel, 1912, p. 126.