Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand eclectisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), voorzien van grote, met entablement omlijste dakkapellen met driehoekig fronton boven de middelste travee; in 1911 opgericht ter plaatse van een minstens tot de 18de eeuw opklimmend huis zogenaamd De Valk.

Bakstenen lijstgevel op hoge arduinen plint met betraliede keldervensters, verlevendigd met muurbanden, strekken en siermotieven in contrasterend metselwerk (groen, wit, geel), lisenen en fraaie mozaïekpanelen met guirlandes en bloemmotieven onder de vensters van de tweede bouwlaag. Centraal balkon met arduinen balustrade, consoles en siervazen. Gevelafsluiting met houten kroonlijst op consoles. Rechthoekige muuropeningen met origineel houtwerk, onder meer mooie beglaasde paneeldeur met ijzerwerk en bovenlichten met kleine roedeverdelingen. Gebruikelijke plattegrond met enfilade van woon- en werkplaatsen aan weerszijden van de gang.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het Ministerie van Openbare Werken 29/8/1911.

Auteurs: Plomteux, Greet