Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand, eclectisch enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en mechanische pannen); in 1923 door aannemer K. Weyler herbouwd ter plekke van een dubbelhuis met oude kern.

Gele bakstenen lijstgevel met constructieve en decoratieve onderdelen van natuursteen, met name de arduinen plint met betraliede keldervensters, de dito kordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping en de zandstenen panelen, diamantkoppen, hoekstenen, consoles, booglijsten, dekstenen en topstukken. Risalietvormende deurtravee met driezijdige houten erker op sierlijk uitgewerkte console, onder tuitvormig verhoogd dakvenster met lisenen en topstukken. Korfbogige bovenvensters met aflijnende bogen op de tweede bouwlaag; oorspronkelijk houtwerk. Aangepaste begane grond met winkelpui. Gecementeerde en verankerde zuidelijke zijpuntgevel.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het Ministerie van Openbare Werken 13/7/1923.

Auteurs: Plomteux, Greet