Herenhuis De Catte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis De Catte

Beschrijving

Zogenaamd De Catte, volgens mozaïekpaneel onder de kroonlijst. Herenhuis in eclectische stijl met neorococo-inslag, in 1912 samen met aanpalend hotel "De Zwaan" opgetrokken ten behoeve van veearts en hotelbaas A. Fransen (vroegere herberg/hotel op dezelfde plaats opklimmend tot de 15de eeuw). Het hotel werd in 1944 vernield.

Woonhuis met enkelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met fraai omlijst dakvenster en dito oeils-de-boeuf. Bewaarde bakstenen bovengevel, verlevendigd met zandstenen puilijst, muurbanden, omlijstingen, consoles en kordons; beëindiging met houten kroon- en tandlijst op klossen en consooltjes, boogvormig verhoogd boven tweede en vierde travee. Risalietvormende linkertravee met centraal balkon op bewerkte voluutconsoles, afgeschermd met smeedijzeren leuning. Rechterpoorttravee met rondbogige doorgang in geblokte omlijsting met sleutel in de vorm van een paardenkop, boogzwikken met mozaïeken van hondenkoppen in medaillons (verwijzend naar het beroep van de bouwheer); loggia op de bel-etage met smeedijzeren leuning. Omlijste segmentboogvensters met oren en sleutel. Aangepaste begane grond met recente winkelpui. Vlak afgedekte doorgang, met voormalige, heden gedichte dienstingang. Uitbouw met voormalige veranda.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het Ministerie van Openbare Werken 16/10/1912.

Auteurs: Plomteux, Greet