Woon- en winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woon- en winkelhuis

Beschrijving

Woon- en winkelhuis, in 1929 in eclectische stijl herbouwd naar ontwerp van schrijnwerker Richard Weyler, ter plaatse van tot de 16de eeuw opklimmend huis zogenaamd "De Sleutel". Respectievelijk één (nummer 133) en drie (nummer 135) traveeën en drie bouwlagen onder plat dak.

Gele bakstenen lijstgevels op arduinen plint verlevendigd met witstenen hoekblokken, diamantkoppen, consoles; kordonvormende lekdrempels en gebouchardeerde panelen van arduin; verschillend uitgewerkte boogvormige muuropeningen met (op enkele ramen na) origineel houtwerk met sierlijk ingedeelde bovenlichten en deels beglaasde paneeldeur. Nummer 133 bovendien met boogvormig verhoogde dakcontour; bovengevel geflankeerd door lisenen van rood baksteenmetselwerk, op de bel-etage met gevelbreed driedelig rondboogvenster en arduinen gevelsteen met inscriptie "Geboortehuis van den heiligen pastoor van Thildonck J. Lambertz 1785-1869" (stichter van het ursulinenklooster), op de derde bouwlaag met dito segmentboogvenster en fraai smeedijzeren balkonnetje. Nummer 135 met driedelige houten pui van voormalige ijzerwinkel met centrale dieper liggende inkom; derde bouwlaag uitgewerkt als pseudo-mansardedak (kunstleien). Winkel met bewaarde cementtegelvloer met stermotief.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het Ministerie van Openbare Werken 2/3/1929.
  • VERHEYEN J., Vergeten monumenten. De gele gevels (2), in De Hoogstraatse Maand, XIII, nummer 143, maart 1997, p. 45.

Auteurs: Plomteux, Greet