Pastorie van het begijnhof

Beschrijving

Op de rooilijn terugspringend, halfvrijstaand dubbelhuis van vijf op drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), herbouwd in 1874 (de eerste aankoop van een pastoreel huis dateert van 1439; de oude pastorie brandde af in 1634 en 1645, werd in 1648 heropgebouwd, in 1870 aan de kerkfabriek van Sint-Jan verkocht en in 1874 door haar andermaal herbouwd). Voortuin met ijzeren hekken, opgehangen aan bakstenen pijlers met arduinen sokkel en deksteen.

Baksteenbouw met eenvoudige, onversierde lijstgevel, op arduinen plint met keldergat en verluchtingsroosters; beëindiging met bepleisterde daklijst en houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen; originele benedenvensters met latere, gietijzeren rolluikkasten (zie duimen van voormalige luiken). Vernieuwde bovenramen. Smalle houten paneeldeur met bovenlicht in omlopende, arduinen omlijsting met kroonlijst; bewaarde smeedijzeren trekbel. Verankerde zijpuntgevel met rechthoekig venster onder houten latei. Verankerde achtergevel met baksteenfries.

Interieur: originele plattegrond met suite van leefruimten rechts van de gang, spreekkamer, trap en gang (met uitgang naar het begijnhof via voormalig begijnhofhuisje) en keuken links; bovenverdieping met middengang parallel aan de straat. Achterbouw (voormalig bakhuis) met oudere kern, zie heden overschilderde sporen in achtergevel; aanpalende voormalige geitenstal.

Bepleisterde en beschilderde plafonds met bescheiden stucmedaillons; eenvoudige marmeren schoorsteenmantels uit bouwperiode. Gang met zwarte en witte marmeren vloertegels. Zijgang afgesloten met beglaasde deur met ruitvormig ijzeren traceerwerk. Overloop met monumentaal schilderij op doek met portret van paus Pius IX, gedateerd 1873 in chronogram.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen 8/10/1874.
  • LAUWERYS J., Het begijnhof van Hoogstraten II, in Jaarboek van Koninklijk Hoogstraatse Oudheidkundige Kring, 1975, XLIII, p. 169.

Auteurs: Plomteux, Greet