Begijnenhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuizen

Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof van Hoogstraten

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof van Hoogstraten

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof van Hoogstraten

Beschrijving

Enkelhuizen van twee traveeën en anderhalve of twee (nummer 16) bouwlagen, opgetrokken als één geheel circa 1661.

Nummer 14. Voorgevel met origineel klooster- en kruiskozijn met luiken voor de benedenhelft; korfboogdeur met bekronend nisje. Achtergevel zonder verbouwingssporen met bol- en kruiskozijnen. Westelijke zijpuntgevel met vlechtingen achteraan.

Opmerkelijke, zeer oorspronkelijke toestand, zowel wat bouwbreedte, -diepte en -hoogte als interne organisatie betreft. Bewaarde samengestelde balklaag, ook in de kelder. Verbrede hal links met spiltrap uit bouwperiode. Rechts kamers op verschillend niveau. Voorkamer met aangepaste, originele schouw. Opkamer met originele haardconstructie met brandvlak uitgewerkt op een schelp in de kelder.

Nummer 15. Later aangepaste muuropeningen, onder meer sporen van gedichte korfboogdeur. Oorspronkelijke toestand wat bouwdiepte, -breedte en -hoogte betreft. Gelijkaardige plattegrond als bij nummer 14. Bewaarde samengestelde balklaag, ook in de kelder.

Nummer 16. Later aangepaste muuropeningen naast ingekast houten kruiskozijn rechts oostelijke zijpuntgevel met aandak, schouderstukken, vlechtingen en steunberen. Achtermuur van de opkamer samenvallend met de begijnhofmuur. Oorspronkelijke toestand wat bouwbreedte, -diepte en -hoogte betreft. Later gewijzigde interne organisatie. Latere balklagen. Kelder met tongewelf.

Auteurs: Plomteux, Greet